Jump to content

Ph.d.-stipendiat inden for historie

Vacant position

Ph.d.-stipendiat inden for historie

Ved Institut for Politik og Samfund, Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet er der pr. 1. januar 2025 eller snarest herefter en ledig stilling som Ph.d.-stipendiat inden for historie.

Aalborg

  • Deadline: 18.11.2024

  • Department: Institut for Politik og Samfund

  • Ref number: 12-24071

Aalborg

Deadline: 18.11.2024

Department: Institut for Politik og Samfund

Ref number: 12-24071

Vacant position

Ph.d.-stipendiat inden for historie

Ved Institut for Politik og Samfund, Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet er der pr. 1. januar 2025 eller snarest herefter en ledig stilling som Ph.d.-stipendiat inden for historie.

Aalborg

  • Deadline: 18.11.2024

  • Department: Institut for Politik og Samfund

  • Ref number: 12-24071

Aalborg

Deadline: 18.11.2024

Department: Institut for Politik og Samfund

Ref number: 12-24071

Job description

Stipendiet er knyttet til forskningsprojektet Run Away: Coercion and autonomy c. 1800 finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond og ledet af professor Johan Heinsen, Institut for Politik og Samfund. 

Projektet undersøger vilkårene for bevægelse i Danmark-Norge i perioden omkring år 1800 ved at studere flugtmønstre blandt en bred skare af sociale grupper, herunder straffefanger, militære og maritime desertører, bortløbne fæstebønder og tjenestefolk. I alle tilfælde krævede bevægelse tilladelse fra en øvrighed. Flugt var ulovligt og risikabelt. I den undersøgte periode var samfundets orden defineret ved bånd, hvad enten de var til en husbond eller til staten. Den undvegne stod derfor i en situation, hvor de skulle navigere landskaber og sociale relationer i forsøget på at skabe sig en funktionel identitet. Projektet undersøger, hvordan de gjorde. Projektet bygger dels på nye digitaliseringer af aviser herunder ca. 15000 efterlysninger af bortløbere, og dels på retsmateriale, hvor den bortløbne– når flugten slog fejl– blev tvunget til at beskrive sine bevægelser. På den måde sporer projektet bortløbningens taktikker og aftegner konkrete forhindringer og muligheder. Målet er en praksisnær undersøgelse, der kan vise, hvordan kontrol, overvågning og tvang blev formet gennem perioden, men ikke udviklede sig ens på tværs af geografier.

Kandidaten skal gennemføre et projekt med fokus på avismaterialet ved brug af computationelle metoder. Det store tekstkorpus indeholder både efterlysninger, der fortæller om relationen imellem den forsvundne og dennes sted, men også en lang række af annoncetyper, der kan hjælpe til at spore mulighederne for personer i ulovlig bevægelse. Dette inkluderer annoncer om muligheder for arbejde, færgepassage og myndigheders notitser om retslige processer. Sigtet med denne del af undersøgelsen er et bredspektret studie af, hvordan udviklinger på det private arbejdsmarked formede individers muligheder for at navigere. Et særligt fokus er spørgsmålet om brugen af og behovet for personlig dokumentation.

Det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet ønsker, at ph.d.-stillinger giver karrieremuligheder både inden for og uden for universitetet. Derfor er ph.d.-stillinger udformet sådan, at de kompetencer, som man opnår i stillingen, både kvalificerer til en forskerkarriere og en karriere i den private og/eller offentlige sektor. 

Kvalifikationskrav

Ph.d.-studiet er fastsat til 3 årsværk. Stipendiet kan søges af kandidater og kandidatstuderende, der forventer at afslutte deres studium inden den forventede ansættelsesdato,(udtalelse fra specialevejleder, verificeret udskrift fra studiejournal, specialekontrakt samt dokumentation for eksamenstidspunkt vedlægges).

Stipendiet gennemføres i henhold til Bekendtgørelse nr. 1039 af 27. august 2013 om ph.d.-uddannelsen ved universiteterne(ph.d.-bekendtgørelsen), og det er en forudsætning for tildeling, at der samtidig sker en indskrivning som ph.d.-studerende ved Den Samfundsvidenskabelige Ph.d.-skole. Jævnfør ph.d.-bekendtgørelsen skal ph.d.-uddannelsen omfatte blandt andet: Deltagelse i aktive forskermiljøer, herunder ophold på andre, primært udenlandske, forskningsinstitutioner, private forskningsvirksomheder m.v.

Se venligst de generelle adgangskrav til ph.d.-stillinger på ph.d.-skolenshjemmeside.
 
Vi søger en kandidat med en historiefaglig baggrund og dokumenteret erfaring med at arbejde computationelt og kvantitativt. Erfaring med gotisk håndskrift og fraktur er en fordel, og det er afgørende, at kandidaten kan forstå dansk fra perioden. Tyskkundskaber er ligeledes en fordel.

 Ansøgningen skal indeholde
• Motiveret ansøgning. 
• Ansøgningsskema
• Projektbeskrivelse/skitse indeholdende: forskningsprojektets titel, skitse for studieforløbet samt en redegørelse for overordnede problemområder(ca. 5 sider). 
• Angivelse af, hvilket sprog ph.d.-afhandlingen ønskes udarbejdet i. 
• CV. 
• Dokumentation for beståede universitetseksaminer i form af kandidateksamensbevis og karakterudskrift. 
• Ansøgere der ønsker at skrive afhandlingen på engelsk, og som ikke har engelsk som modersmål eller gennemført en engelsksproget kandidatuddannelse, skal fremvise dokumentation for bestået sprogtest med følgende minimum-score IELTS(band score): 7, TOEFL(paper-based): 600, TOEFL(internet-based): 100. Sprogtesten må maksimalt være fem år gammel
• Medforfattererklæring. Fremsendes der publikationer, hvortil der er medforfattere, skal der vedhæftes medforfattererklæring, hvoraf ansøgerens andel i fællesarbejdet klart fremgår. Erklæringen skal være underskrevet af medforfatterne. 
• Ansøgning om eventuel merit.

Den samlede ansøgning inkl. bilag sendes elektronisk ved at vælge nedenstående”søg online” funktion. Bemærk zip-filer understøttes ikke af systemet, upload venligst kun filer i Word eller PDF format.

Bedømmelse

Der anvendes shortlisting. Det betyder, at institutlederen efter rådgivning fra formanden for det fagkyndige udvalg udvælger de kandidater, der skal gennemgå en faglig bedømmelse. Alle ansøgere vil blive orienteret om, hvorvidt de er gået videre til bedømmelse eller ej. 

Fakultetet gør opmærksom på, at ansøgers projektbeskrivelse bliver tjekket for plagiat i IT-systemet iThenticate.

Kontaktoplysninger
Yderligere oplysninger om stillingens faglige indhold kan fås ved henvendelse til Johan Heinsen,heinsen@dps.aau.dk, tlf. 99409816.

Eventuelle spørgsmål til ansøgningsproceduren kan rettes til Lene Møller, mail:lml@adm.aau.dk

Wages and employment

Ansættelsen og aflønning sker i henhold til aktuelt gældende Cirkulære om Overenskomst for akademikere i staten, bilag 5, protokollat til overenskomst for akademikere i staten om ph.d.-stipendiater, og Cirkulære af 11. december 2019 om Stillingsstruktur for videnskabeligt personale ved universiteter.

AAU ønsker at afspejle det omgivende samfund og har diversitet som en kerneværdi. Derfor opfordres alle uanset personlig baggrund og orientering til at søge stillingen.

 

Ref number

12-24071

Deadline

Apply

Appointment and assessment process

PhD positions